Dry needling is een specialisatie van uw fysiotherapeut. Dry needling richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen een spier.

 

Dry needling is geen acupunctuur. Bij acupunctuur worden (vaak) meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt een spier voortdurend behandeld met gebruik van een naald. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen energie-behandeling. Daarom is het ook niet te vergelijken met acupunctuur.

 

Spierverharding, wat is dat?

Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak zogenaamde pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

Ter plekke pijn in een spier met of zonder uitstraling
Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
Verminderde spierkracht in de spier

Hoe kunnen ze ontstaan?

Spier verhardingen kunnen acuut ontstaan, door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of een ongeluk. Ze kunnen ook een chronische oorsprong hebben door een langdurige verkeerde houding of overbelasting.

De behandeling

Tijdens het eerste gesprek worden uw klachten besproken en wordt er een diagnose gesteld. Daarnaast wordt er een behandelplan geformuleerd. Dry needling is erop gericht de spierverhardingen te de-activeren. Door gericht te prikken met een naald worden de spieren losgemaakt. Wanneer de klachten al langer bestaan, kunnen er meer spieren bij zijn betrokken. De klachten breiden zich dan regelmatig uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.

Hoe voelt het?

Hoe voelt het?

Dit is een veelgestelde vraag in onze praktijk. Het inbrengen van de naald voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan de spier kort aanspannen. Dit geeft een korte kramp en kan met wat pijn gepaard gaan. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het komt ook voor dat u kort gaat transpireren en u kunt zich even vermoeid voelen, dit herstelt echter snel.

Is dry needling een effectieve behandelvorm?

Dry needling van triggerpoints met behulp van een naald is één van de meest effectieve vormen van (fysio) therapie. Dry needling is per definitie needling volgens westerse neuro-anatomische en fysiologische principes. Dry needling berust niet op een “energie concept” zoals de klassieke acupunctuur. Sinds kort behoort deze effectieve methode ook tot de therapeutische mogelijkheden van de Nederlandstalige fysiotherapeut. De effectiviteit van deze therapie wordt ondersteund door een groot aantal recente wetenschappelijke publicaties.

Kosten?

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapier of manuele therapie. De kosten voor dry needling vallen onder een aanvullende verzekering.